Per 1 januari 2020 vallen ebooks die via Nederlandse webwinkels verkocht worden onder het lage BTW-tarief van 9%. Dat is althans de streefdatum die staatssecretaris Menno Snel hanteert in de schriftelijke beantwoording op vragen van D66-kamerleden.

Al jarenlang wordt er in Europa gepraat over het BTW-tarief op ebooks. Papieren boeken vallen in veel landen onder een laag tarief, maar ebooks werden tot nu toe niet gezien als een boek maar als software. Daardoor konden ze niet onder dezelfde regels vallen als papieren boeken. Enkele landen probeerden op eigen gelegenheid het BTW-tarief te verlagen, maar dit is tegen Europese regels.

Onlangs bereikten de pratende partijen in Europa een akkoord over het verlagen van de BTW-tarieven op ebooks. Kamerleden Sneller en Van Weyenberg van D66 informeerden bij de minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en de staatssecretaris van Financiƫn wat de stand van zaken in Nederland is. De staatssecretaris antwoordde dat er inmiddels overleg met de sector is, en dat het doel is om ebooks en andere digitale publicaties per 1 januari 2020 onder hetzelfde tarief als papieren boeken te belasten.

Of ebooks per 1 januari ook daadwerkelijk goedkoper worden is nog maar de vraag. Uitgevers zijn niet verplicht de BTW-verlaging in hun prijzen door te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here