Het internet staat vol met gratis ebooks. We zoeken op eReadernieuws.nl regelmatig enkele van de beste voor je uit die je direct kunt downloaden. Welke gratis digitale boeken mag je niet missen?

IS, Jef Lambrecht
‘Daesh’. Zo noemen de Arabieren IS. Een acro­niem dat ook ‘vertrappelen’ betekent.
In de zomer van 2014 werd de wereld met verstom­ming geslagen toen de Irakees Abu Bakr al-Baghdadi het spreekgestoelte besteeg van de belangrijkste moskee van Mosul en zichzelf uitriep tot kalief van een godsstaat die zich uitstrekte over Irak en Syrië. IS kwam uit het niets, maar lag weldra op ieders lippen.
Tijdens de onstuitbare opmars van IS was de Arabische wereld volop in beroering. Syrië en Irak zonken weg in anarchie, de broeihaard van terro­risme. Jemen, Libië en andere Noord-Afrikaanse landen verkeerden in staat van ontbinding en Turkije vervreemdde op korte tijd van het Westen. In Egypte en Tunesië verloren de Moslimbroeders de macht die ze tijdens de Arabische Lente hadden veroverd. Ze werden de inzet van een bittere strijd tussen de oliemonarchieën Qatar en Saoedi-Arabië. Bovendien deed het nucleaire akkoord tussen de VN en erfvijand Iran de spanning tussen soennieten en sjiieten nog hoger oplopen. Oude allianties ruimden plaats voor nieuwe, grenzen werden fictief. Ook de Europese. De Middellandse Zee werd een dodenzee. Met het nieuwe terrorisme groeide de islamofobie en keerde het antisemitisme terug in de Europese steden.
Wie liet de geest uit de fles? Wat is IS en waarom slaagt het Westen er maar niet in de nieuwe terreur te bedwingen? En hoe valt de spectaculaire opmars van IS te verklaren? Kunst- en Midden-Oostenkenner Jef Lambrecht, voormalig VRT-journalist, geeft een ontnuchterend inzicht in het ontstaan en de aard van deze giftige vrucht van de Arabische Lente.
Klik hier om dit ebook gratis te downloaden (Amazon)

Gulliver’s reizen, Jonathan Swift
‘Ik had na de schipbreuk zo’n eind gezwommen, dat ik volledig uitgeput was. Ik ging in het gras liggen, dat heel kort en zacht was, en sliep vaster dan ooit in mijn leven. Toen ik wakker werd, probeerde ik op te staan, maar kon geen vin verroeren: mijn armen en benen waren stevig aan de grond vastgemaakt en mijn lange, dikke haar bleek op dezelfde manier vastgebonden. Toen ik zover als ik kon naar beneden keek, ontdekte ik dat een menselijk wezen van nog geen zes duim, gewapend met een pijl en boog, op mijn borst stond!’ Lemuel Gulliver bevond zich dan ook in de dwergstaat van de Lilliputters, en zou na zijn spannende avonturen aldaar verzeild raken op het eiland van de reuzen: Brobdingnag!
Klik hier om dit ebook gratis te downloaden (DBNL)

Niet naar Santiago en weer terug, Hans Rottier
In april 2003 vertrok Hans Rottier voor een voettocht door Frankrijk. Het werd bijna anderhalf jaar. Een wandeling. Hij schreef ter toelichting: ‘Ik weet niet waar naartoe, hoewel het eerste plan een voettocht naar Santiago de Compostela is. Dat is het plan, maar sta niet verbaasd als ik halverwege links- of rechtsaf sla en ergens anders uitkom. De pelgrimsroutes zijn oud en het zou kunnen dat ik besluit dat het doel geen doel meer is.’
Na ongeveer 3500 kilometer lopen was hij terug op 2 juli 2004. Langs de grens van het oude feodale Frankrijk naar Le Puy-en-Velay en vandaar via de Route Saint-Jacques naar Ronceveaux (Via Podiensis). Hij overwinterde in Cahors en liep vandaar, via de Périgord en de Route Saint-Jacques, via Vézelay (Via Vizilia-censis) terug naar Nederland.
Een prachtige ervaring.
Klik hier om dit ebook gratis te downloaden

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here