De populairste e-readers van dit moment in Nederland zijn de e-readers van Kobo. De Kobo Aura, Glo, Glo HD, Aura H2O, als je een e-reader hebt, dan is er grote kans dat het een van deze is. Wanneer je hem net hebt, of misschien ook al wel wat langer: hier 10 handige tips om nog veel meer uit je Kobo-e-reader te halen.

Switch tussen een Bol.com- of Kobo-account
Bij het instellen van je Kobo-e-reader kun je kiezen om een nieuw account aan te maken of gebruik te maken van een bestaand account. Waarschijnlijk heb je al wel eens een Bol.com-account aangemaakt, en misschien heb je ook al wel eens wat ebooks bij Bol.com gekocht. Wanneer je op je Kobo-e-reader inlogt met je Bol.com-account, staan je al eerder bij Bol.com gekochte ebooks meteen voor je klaar. Hetzelfde geldt als je al eens een Kobo-account hebt aangemaakt en daar misschien wat boeken hebt gekocht. Heb je bij allebei een account, en bij allebei al eens boeken gekocht? Via de website van Kobo (kobobooks.nl) kun je je beide accounts eenvoudig aan elkaar koppelen, zodat je beschikking hebt over al je ebooks.

Zoek naar gratis ebooks bij Kobo
Iedereen houdt van gratis ebooks. Je kunt in de winkel van Kobo eenvoudig zoeken naar gratis ebooks. Er is een algemene pagina met gratis ebooks, waartussen veel Engelstalig zit. Daarnaast is er een Nederlandstalige pagina met een selectie gratis digitale boeken. Ook bij Bol.com vind je een pagina met gratis ebooks.

Voortgang in boek tonen
Wanneer je een boek via Kobo of Bol.com koopt, toont je e-reader standaard de voortgang van waar je in het boek bent op basis van het huidige hoofdstuk. Dat kan wat verwarrend zijn, zo kan het voorkomen dat je ziet ‘Pagina 7 van 30’, terwijl het boek toch echt veel dikker is dan 30 pagina’s. Via het instellingenmenu wissel je eenvoudig naar de weergave van voortgang op basis van het hele boek. Zo zie je in een oogopslag hoe ver je gevorderd bent in het boek.

De dagaanbieding van Kobo
Elke dag selecteert Kobo een nieuw ebook dat je met flinke korting kunt kopen. Sla deze link: https://store.kobobooks.com/nl-nl/dailydeal op en kijk iedere dag even of het wat voor je is!

Hoe lang nog voordat je boek uit is?
De e-readers van Kobo zijn met een handige functie uitgerust. Met een druk op de knop zie je hoe lang je nog ongeveer in het huidige hoofdstuk en in het boek bezig bent. Dat komt goed van pas je bij je dagelijkse planning!

Persoonlijke aanbevelingen
Wanneer je ebooks bij Kobo koopt, krijg je automatisch aanbevelingen te zien van ebooks die je misschien ook leuk vindt. Hoe meer je leest, hoe nauwkeuriger die aanbevelingen worden. Met het kruisje op je aanbevelingen-pagina klik je eenvoudig weg wat je al gelezen hebt of niet interessant vindt.

Lees longreads op je e-reader met Pocket
De e-readers van Kobo kunnen verbinding maken met de webdienst Pocket: dit is een dienst waar je met een druk op de knop vanaf je computer interessante artikelen die je op websites ziet kunt opslaan om ze later te lezen. Geen reden meer dus om die longreads aan je voorbij te laten gaan: lees ze comfortabel op het scherm van je e-reader!

Snel de helderheid van de schermverlichting aanpassen
Ken je deze truck al? Als je een boek op je e-reader aan het lezen bent, kun je met een vinger heel snel de helderheid van de ingebouwde schermverlichting aanpassen. Je hoeft hiervoor niet op het lichtknopje te drukken, maar veeg simpelweg met je vinger helemaal aan de linkerkant van je scherm naar boven of beneden, en je zult zien dat het licht feller of minder fel wordt.

Eigen lettertypes op de Kobo-e-reader installeren
Wist je dat het mogelijk is om andere lettertypes op de Kobo e-readers te installeren? Een unieke feature, want dit is bijvoorbeeld niet zomaar mogelijk op de Kindles van Amazon. Hoe doe je het? Verbind de Kobo-e-reader met je laptop of PC via USB. Ga met de verkenner naar het apparaat, en maak in de hoofddirectory een folder aan met de naam ‘fonts’. Zoek een leuk lettertype op internet op en download het in het TrueType-formaat (.ttf). Kopieer dit lettertype-bestand naar de map ‘fonts’ op je e-reader, koppel je e-reader los, zet hem uit en aan, en voilĂ : als het goed is staat het lettertype nu als optie tussen de andere lettertypes.

Synchronisatie tussen e-reader, tablet en smartphone
Als je ebooks bij Kobo of Bol.com koopt, hoef je die niet per se alleen op je e-reader te lezen. Gebruik je de app van Bol.com/Kobo, dan synchroniseert hij automatisch je boeken en laatst gelezen pagina’s tussen de apparaten, mits je verbinding met internet maakt. Klik hiervoor telkens wanneer je op je e-reader klaar bent met lezen op het menu in de rechter bovenhoek en vervolgens op ‘Sync’. Wanneer je dan een volgende keer op je tablet of smartphone wilt verder gaan, staat meteen de juiste pagina voor je klaar.

Heb jij nog andere goede tips die het gebruik van de Kobo makkelijker maken? Deel ze hieronder!

22 REACTIES

 1. Ik heb een Kobo Aura HD maar ik heb dus echt nog nooit dat grafiekje gezien met hoe lang je nog moet lezen en ik zie het nu nog steeds niet staan. 🙁 Heb ik dan gewoon een te oude versie? Volgens mij heb ik ook alle updates gedraaid.

  • Waar haal je de ebooks die je leest vandaan? Misschien dat dit namelijk alleen werkt bij ebooks die je bij Bol.com of Kobo hebt gekocht/gedownload.

   • Bij Bol.com en Elly’s! Misschien dat het dan echt alleen via Kobo kan? Of misschien moet ik op een andere manier mijn eBooks op de reader zetten… Ik ga er wel eens naar googelen.

 2. Alle boeken die ik bij Bol en Kobo heb gekocht, staan op m’n Kobo aura e-reader na het synchroniseren, maar de boeken van elly’s komen er niet op na het synchroniseren, hoe gaat me dat wel lukken???

  • De boeken van Elly’s Choice moet je downloaden vanaf de website van Elly’s Choice en dan met behulp van de USB-kabel overzetten van je computer naar je ereader.

 3. Ben heel blij met mijn e-reader. Ideaal als je veel leest en geen boekenkast vol wilt, minder papier wilt verbruiken. En om met heel veel boeken op pad te gaan. De problemen die ik wel eens had lagen aan mijn ” onkundigheid”.

 4. Ik heb een kobo aura maar heb geen idee hoe ik snel overzicht krijg welke boeken er allemaal op staan. Ik kan volgens mij alleen heel gericht een boek zoeken, terwijl ik soms niet weet welk boek ik wil lezen en door mijn bibliotheek wil scrollen. Ik vind dat wel echt een mega nadeel, of hebben jullie suggesties??

 5. Ik heb mijn Kobo gekoppeld aan bol.com, werkt prima. Echter ik heb voor mijn zoon een aantal boeken gekocht die ik niet op mijn Kobo wil. Hoe haal ik (alleen) die er vanaf?

 6. Bij mij geeft hij bij een voltooid boek niet aan voltooid, maar 1% gelezen. Hoe verander ik dat in voltooid?
  Ik heb een Kobo Glo.

  Gr. Marja

 7. boek gekocht via facebook account ,hoe kom ik daar?
  2e zie de gekochte boeken niet staan na synchroniseren op mijn reader. ik weet dat het kan,maar weet even niet meer hoe dat moest,

  beter is het facebook account te verwijderen en gewoon via email adres?

  graag reactie

 8. Ik lees een boek maar ook digitaal op Kobo reader. Hoe kom ik meteen naar een ander pagina nummer. BV hij staat op 25 en ik wil meteen naar pagina 198?

 9. Hallo Allen

  Het is een beetje van de zotte dat Kobo mijn laatst gelezen pagina van een bepaald boek, die ik niet via Kobo heb gekocht, niet onthoudt, het klinkt alsof ik een bepaald merk auto heb gekocht, neem als voorbeeld Nissan, waarbij de fabrikant achteraf aangeeft dat de auto alleen maar op Shell benzine mag rijden. Hallo Kobo, verander je firmware, zodat ik alle boeken kan lezen, onafhankelijk van de herkomst van de boeken, zodat de laatste pagina wordt onthouden.
  Als dit niet lukt dan wordt onze volgende e-reader een Sony…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here